Luonnossa juokseminen on ihanan virkistävää ja maisemat vaihtuu. Välillä kuitenkin on tilanteita, jolloin juoksumatto tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä asioita tulisi huomioida juoksumaton valinnassa. Lisäksi olemme keränneet artikkeliin Juoksumattovertailu hintaluokittain esimerkkejä markkinoiden parhaista juoksumatoista eri hintaluokissa. Mieti millaisia ominaisuuksia kaipaat juoksumatoltasi ja lue alta miten eri ominiasuudet vaikuttavat juoksumaton käytettävyyteen. Etsi sitten itsellesi paras vaihtoehto Juoksumattovertailu hintaluokittain -artikkelistamme.
Mitä juoksumaton valinnassa tulee ottaa huomioon?
Tila ja koko
Mieti millaiseen tilaan aiot sijoittaa maton. Tarvitsetko kokoontaitettavan version vai saako matto olla omalla paikallaan koko ajan? Yksi tilantarpeen määrittävä tekijä on myös juoksumaton juoksualueen koko. Maton leveydeksi riittää yleensä 50 cm, mutta leveämmällä matolla on turvallisempi juosta. Lisäksi on mietittävä kuinka pitkän juoksumaton tarvitsee. Juoksualueen koon merkitys kasvaa, kun siirrytään kävelystä juoksuharjoitteluun. Yleensä lyhyemmät, 130 cm:n matot, ovat riittäviä kävelyyn, mutta juoksua varten tulisi maton olla pidempi. Lyhyemmille juoksijoille riittää usein 140 cm:n matto, kun taas pidemmille, yli 180 cm:n juoksijoille, suositellaan 150 cm pitkää juoksumattoa. Turvallisuuden kannalta olisi myös hyvä, että maton ympärillä on tarpeeksi tilaa, varsinkin maton takana.
Tarkoitus ja vaatimukset
Millaiseen tarkoitukseen olet hankkimassa mattoa? Meinaatko ainoastaan kävellä vai myös juosta? Haluatko tehdä matolla myös kovavauhtisia intervallitreenejä?
Minkä painoisia ihmisiä juoksumattoa tulee käyttämään? Juoksumaton valinnassa kannattaa olla tarkkana, jos matolla tulee juoksemaan isompi ihminen. Todella monissa edullisemmissa juoksumatoissa painoraja on 100 kg. Eli vähääkään lihaksikkaammalla ja isommalla ihmisellä painoraja tulee helposti vastaan. Juoksumattoja on tehty myös 120 kilon, 150 kilon ja 220 kilon painorajoilla, mutta näissä matoissa on vähemmän valinnanvaraa ja ne usein ovat myös hieman hintavampia ja raskasrakenteisempia.

Moottori
Se millaisia kävely- tai juoksuharjoituksia matolla on tarkoitus tehdä sekä kuinka moni mattoa käyttää ja minkä painoisia juoksijoita siinä juoksee, vaikuttavat siihen, kuinka iso juoksualueen täytyy olla ja miten tehokas moottori tarvitaan. Moottorista kannattaa tehon lisäksi katsoa onko moottori AC vai DC tyyppinen. AC-moottorit on yleensä suunniteltu ammattilaiskäyttöön ja ovat näin ollen kestävämpiä, mutta myös kalliimpia. Jos et vaadi juoksumatoltasi aivan ammattitason laatua, niin DC-moottorillakin pärjää kotioloissa. Tehoja moottorista tulisi löytyä jatkuvana yksikkönä 2,5 – 3 CHP tai enemmän, jos käytät mattoa juoksuun. Hölkkään tarvitaan 1,5-2 CHP tai enemmän ja kävelyyn 0,75 – 1,25 CHP tai enemmän. Vaihteluvälin alaraja sopii alle 100 kiloiselle ja yläraja yli 100 kiloiselle käyttäjälle. Jos moottorin kapasiteetti on vähän reilumpi kuin mitä käyttötarkoitukseen tarvittaisiin, se todennäköisesti myös kestää hieman kauemmin. Reilun kokoisen moottorin saa valittua, kun hankkii maton, jonka painoraja on noin 25 kiloa enemmän kuin oma painosi.
Juoksuhihnan ominaisuudet
Juoksuhihnaankin on hyvä kiinnittää huomiota juoksumattoa ostaessa. Juoksumaton paksuus on yksi asia, joka kannattaa tarkistaa. Mitä paksumpi matto, sitä kestävämpi ja hiljaisempi se on. Usein halvemmissa juoksumatoissa on vain yksikerroksinen hihna, kun paremmissa juoksumatoissa hihna voi olla jopa nelikerroksinen. Myös juoksuhihnaa kuljettavilla rullilla on merkitystä maton kestävyyteen. Suuremmilla rullilla hihnaan kohdistuva paine on pienempi ja näin ne myös kuluttavat mattoa vähemmän. Alle 5 cm:n rullilla olevaa mattoa ei ole suositeltavaa hankkia.
Jos harjoittelet juoksumatolla kovavauhtisia intervalleja tai vetoja, niin muista tarkistaa maton huippunopeus. Kaikkien mattojen huippunopeus ei välttämättä riitä kovavauhtisempaan juoksuun. Myös mattojen iskunvaimennuksissa on eroja. Jos iskunvaimennus on itsellesi merkittävä kriteeri, kannattaa käyttää hieman aikaa sen vertailuun eri juoksumatoissa.
Haluatko, että maton kaltevuutta saa säädettyä? Matosta riippuen kaltevuuden säätö voi olla automaattinen tai manuaalinen. Kaltevuuden säädöllä saavutetaan useitakin hyötyjä. Harjoitteluun saa myös lisää vaihtelua ja mielenkiintoa eri juoksukulmilla. Useimmiten juoksumattojen kaltevuuskulma vaihtelee 10 prosentista 20 prosenttiin, mutta joissakin matoissa kulmaa voi saada säädettyä jopa 40 prosenttiin.

Lisäominaisuudet
Juoksumattoihin saa myös lukuisia lisäominaisuuksia, joista suosituin on valmiit harjoitusohjelmat. Kalliimmissa matoissa voit valita haluamasi reitin kartalta ja matto mukailee luonnollisia maaston muotoja ja säätää kaltevuutta automaattisesti. Edullisimmissa matoissa kaltevuuden säätö voi olla manuaalinen ja muutenkin maton ja harjoitusohjelmien säätömahdollisuudet suppeat.
Joissakin laitteissa on sykesensoreita, jotka auttavat seuraamaan harjoituksen kuormittavuutta. Paremmissa juoksumatoissa on langattomat vastaanottimet, jotka ottavat datan juoksijan sykemittarista ja antavat näin tarkemmat tiedot harjoituksen kulusta. Lisäksi mattoihin on saatavilla kaikenlaisia lisävarusteita tuulettimista, juomapullon pidikkeisiin ja televisiomahdollisuuksiin.
Tarkista myös, että juoksumatossa on hätäkatkaisija ja automaattinen pysäytys.

Hinta
Mikä on budjettisi? Yllä on jo lueteltu tärkeimpiä asioita, jotka vaikuttavat maton käytettävyyteen ja käyttöikään, mutta myös hintaan. Juoksumatoissa hintahaarukka on noin 500-15 000 €:oon. Usein budjetti määrää millaisen maton voi hankkia, ja joskus joistakin ominaisuuksista voi joutua tinkimään hinnan vuoksi. Onkin siis tärkeää tietää, mitkä kriteerit ovat itsellesi ne tärkeimmät ja mistä et ole valmis joustamaan.
Alle 500 eurollakin saa juoksumaton, mutta laatu ei päätä huimaa. Yleensä edullisemmat matot on tarkoitettu ainoastaan kävelyyn tai kevyeen hölkkään. Ne eivät ole yhtä tukevia ja kestäviä käytössä kuin kalliimmat matot eikä niiden näyttöihin ja ohjelmistoihin ole panostettu niin paljoa.
Alle 1000 eurolla löytyy jo parempia vaihtoehtoja kävelyyn ja hölkkään. Alennuksesta voi saada jopa hyvän ja laadukkaan maton, jos hyvä tuuri käy. Tässäkin hintaluokassa on haastava löytää täyspitkää juoksumattoa varsinkaan automaattisella kaltevuuden säädöllä. Näytöt ovat jo parempia LCD-näyttöjä verrattuna alle 800 euron juoksumattoihin, joistakin voi jopa löytyä kosketusnäyttökin. Monissa tämän hintaluokan matoissa on myös mahdollisuus musiikin kuunteluun laitteen kautta sekä langattomat sykevastaanottimet.
Seuraava hintaluokka on 1000 eurosta 1500 euroon. Tässä hintaluokassa voi jo löytyä kelpo mattoja juoksuharjoitteluun. Laatuero alempaan hintaluokkaan on jo nähtävissä ja moottorit sekä muut ominaisuudet ovat parempia. Kuitenkin ahkerampaan ja kovempaan juoksuharjoitteluun kannattaa mahdollisuuksien mukaan harkita vielä kalliimpaa mattoa.
Matka reilun 1000 euron matosta 2000 euron mattoon on pitkä ja erot ovat huomattavia. 2000 euron matot ovat jo lähellä kuntosalien juoksumattoja ja ovat hyvinkin pitkäikäisiä ja huoltovapaita. Jo vajaan 2000 euron matoissa kaikki ominaisuudet ovat laadukkaita ja monipuolisia. Tämän hintaluokan matot sopivat hyvin aktiiviseen ja kovaankin juoksuharjoitteluun.
Jos haluaa panostaa vielä enemmän juoksumattoon, niin 5000 euron molemmin puolin saa huippuluokan ammattitason juoksumaton. Näissä on taas joka osa-aluetta parannettu ja käyttöikä on vieläkin pidempi kuin edellisen hintaluokan matoissa. Näissä kalleimmissakin matoissa on keskenään eroja, ja kannattaakin tarkistaa omat kriteerit ja vastaako matto niihin. Valinnanvaraa kyllä löytyy.
Juoksumattoa hankittaessa alennusmyyntien seuranta on todella kannattavaa. Silloin voi aina saada paremman ja laadukkaamman maton omaan budjettiin sopivalla hinnalla. Käy katsomassa itsellesi sopiva matto Juoksumattovertailu hintaluokittain -artikkelistamme.
