talvijuoksu2

Parhaat vinkit talvijuoksuun

Monet innostuvat juoksusta keväällä, kun lumet sulaa ja asfaltti alkaa pilkottaa lumen alta. Kevät ja kesä ovatkin juoksun huippuaikaa ja lenkkitossu tuntuu hyvinkin keveältä. Syksyä kohden monen juoksuinto lopahtaa, kun ulkona on pimeää ja märkää. Monien lenkkitossut roikkuvatkin talven naulassa odottamassa lämpimämpiä kelejä. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla niin. Kerromme tässä artikkelissa parhaat vinkit talvijuoksuun, jotta juoksu olisi mukavaa kelistä riippumatta. 

Onnistuneen talvijuoksun salaisuus on varusteissa sekä omassa mentaliteetissa. Toki talvellakin on ihania aurinkoisia päiviä, mutta usein syksyn ja talven kelit ovat pimeitä, märkiä ja kylmiä. Silloin tarvitaan päättäväisyyttä ja mielenlujuutta, että lenkille tulee ylipäänsä lähdettyä. Usein ennalta tehty päätös ja aikataulu auttavat. Varusteet kannattaa myös olla valmiina ja helposti saatavilla, jotta lenkille lähteminen olisi mahdollisimman nopeaa ja vaivatonta. 

keltaiset lenkkarit

Kengät

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa kenkää talvijuoksuun. Tässäkin jalkineen valinta riippuu paljon juoksijasta ja vallitsevasta säätilasta. Oli sitten syksy eli talvi, maassa on yleensä vettä tai lunta. Tällöin vettähylkivät kengät ovat hyvä valinta, etteivät jalat kastu ja kylmety heti lenkin alussa. Vettähylkivissä kengissä on myös se hyvä puoli, että kangas on yleensä hieman paksumpaa, jolloin jaloille ei tuule ja ne pysyvät paremmin lämpiminä. Liukkailla keleillä nastakengät voivat tulla hyvinkin tarpeeseen. Ilman nastoja juoksusta tulee helposti jäykkää ja joutuu jännittämään koko lenkin ajan kroppaa, että pysyy pystyssä. Pahimmassa tapauksessa ilman nastoja voi tulla pahoja kaatumisia ja loukkaantumisia. Nastakengille on siis todella paikkansa talvijuoksussa. Oikeanlaisten nastakenkien valinta voi olla monivaiheinen prosessi, että löytyy omalle jalalle sopiva kenkä. Tämä prosessi kannattaa kuitenkin käydä, että omasta talvijuoksusta saa mieluisan ja turvallisen. 

Sukat 

Sukkien valinta on hyvin riippuvainen ihmisestä. Kosteutta hyvin siirtävät sukat ovat hyvä valinta talvijuoksuun. Jotkut pitävät ohuemmista sukista ja toiset taas paksummista. Oikein kylmillä keleillä voi käyttää myös ohuita tuplasukkia. Tuplasukat ovat muutenkin hyvät, jos talvilenkkarit meinaavat hiertää. Juoksusukkia on monenlaisia eri materiaaleista ja eri paksuisia. Näistä jokaisen täytyy vain löytää itselleen sopiva malli. Villan antama lämpö ja hyvä kosteuden siirto sekä teknisen materiaalin antama istuvuus ovat kokeilemisen arvoinen kombo sukissa.

Aluskerrasto

Aluskerrastojen laatu ja määrä riippuu ihmisestä sekä kelistä. Myös lenkin vauhti ja pituus vaikuttavat. Nyrkkisääntö on, että kerrospukeutuminen on paras valinta, kun tarvitaan hyvä liikkuvuus, kosteuden siirto sekä lämmittävyys. Eli mieluummin pari ohutta kerrastoa kuin yksi paksu. Luonnon materiaalit ovat hyviä kosteuden siirtäjiä ja lämmön antajia. Esimerkiksi laadukkaat merinovillakerrastot pitävät sinut kuivana ja lämpimänä. Kerrastojenkin istuvuuteen kannattaa panostaa ja etsiä itselleen sopiva malli. On inhottava juosta, kun kerrasto alkaa valumaan tai kiristämään tai ei anna jaloille tarvittavaa liikkuvuutta. Hyvä vaihtoehto on myös laittaa parit juoksutrikoot päällekkäin. Ne yleensä istuvat hyvin ja pitävät paremmin lämpimänä kuin yhdet trikoot. Oikein kylmillä keleillä kerraston lisäksi voi laittaa jalkaan shortsit lämmittämään pakaroita ja reisiä. Nämä ruumiinosat ovatkin usein ensimmäisenä kohmeessa kylmillä keleillä. Tähän tarkoitukseen käy aivan normaalit urheilushortsit, mutta on olemassa myös varta vasten tehtyjä lämmittäviä juoksushortseja. 

talvijuoksijat2

Päällysvaatteet

Talvijuoksuun soveltuvia takkeja olemme arvioineet artikkelissamme “ Parhaat juoksutakit talveen – Esittelyssä tämän hetken parhaat”. Toiset tarvitsevat lämpimämmän takin ja toiset pärjäävät ohuemmalla takilla. Pääsääntöisesti kuitenkin talvijuoksuun soveltuva takki kannattaa olla vettähylkivää ja tuulenpitävää materiaalia. Riippuen juoksulenkistä, osittain topattu takki sopii vilukissoille ja esimerkiksi lyhyille ja hitaille lenkeille. Talvijuoksutakin kannattaa olla myös hieman väljempi, jotta alle mahtuu tarvittaessa useampikin aluskerrasto. 

Päällimmäiseksi tulevat juoksutrikoot voivat olla joko aivan tavalliset trikoot tai hieman paksummat ja lämpimämmät juoksutrikoot. Erilaisista juoksutrikoista olemme kertoneet artikkelissamme “Parhaat juoksutrikoot – Vertailussa tämän hetken suosituimmat”. Suositeltavaa kuitenkin olisi, että kylmällä ja tuulisella säällä päällimmäiset trikoot olisivat hieman paksumpaa materiaalia ja mahdollisesti myös edessä olisi tuulenpitävä kangas. Nykyään talvijuoksuun tarkoitettujen juoksutrikoiden ja juoksuhousujen valikoima on laaja ja niitä löytyy moneen lähtöön. Trikoiden tilalla voi käyttää myös hyvin istuvia juoksuhousuja, jotka antavat aluskerrastolle hyvin tilaa ja ovat yleensä edestä tuulenpitäviä ja takaa hyvin joustavaa verkkokangasta. 

Päähine ja muut asusteet

Kelistä riippuen päähän kannattaa laittaa pipo tai panta. Pää haihduttaa suurimman osan, yli 90 prosenttia, lämmöstä, joten oikean päähineen valinnalla on iso merkitys. Päähineen tulisi olla lämmin, hyvin hengittävä ja kosteutta hyvin siirtävä sekä osittain tuulenpitävä. 

Muut talvijuoksuvarusteet

Talvijuoksun kannalta olennaisia muita varusteita ovat säärystimet, kaulahuivi, hanskat ja heijastimet. Akillesjänteet ja nilkat ovat erittäin tärkeä pitää lämpiminä, jotta vältytään loukkaantumisilta. Säärystimillä saadaankin hyvin lämpöä juuri näille kriittisille alueille. Kaulahuivi varmistaa, ettei kylmä viima pääse kauluksesta takin sisään eikä myöskään kurkulle. Kaulahuivin voi myös tarvittaessa vetää suun eteen kovilla pakkasilla lämmittämään hengityselimille menevää ilmaa. Yli 15 asteen pakkanen on jo melko raakaa keuhkoille. Hanskoja täytyy talvijuoksussa käyttää, mutta niiden ei loppupeleissä tarvitse olla kauhean paksut. Kädet lämpenevät helposti ja ohuetkin sormikkaat ovat usein riittävät. Kylmemmillä keleillä hieman paksummat lapaset voivat tulla tarpeeseen. Hanskoissakin kannattaa panostaa hengittävyyteen ja kosteuden siirtoon. Syksy ja talvi on pääsääntöisesti pimeää aikaa, joten riittävillä heijastimilla varmistamme oman turvallisuutemme juoksulenkeillä.

Shopping Cart